Okno do Krkonoš

+420 724 230 884

info@friesovyboudy.cz

Historie Friesových bud a penzionu Andula

Historie Friesových bud

První zmínka o Friesových boudách je ve vrchlabském urbáři, kde je v r. 1676 připomínán Jiří Fries, jemuž zde bylo povoleno postavit boudu. Friesovy boudy patřily až do r. 1882 do katastru obce Dolní Dvůr a poté do obce Strážné, kde je v roce 1900 registrováno 7 rodin Friesů. Budaři se věnovali chovu dobytka, výrobě mléčných produktů a senaření.

S rozvojem cestovního ruchu ve 2. čtvrtině 19. stol. se budaři podél hlavních turistických tras věnovali vedle hospodaření i novým formám obživy jako horští nosiči a průvodci a svá obydlí přizpůsobovali pro poskytování pohostinství turistům. Prodávalo se zde mléko, sýry, káva a destiláty.

Friesovy boudy ležely dlouho stranou turistických tras. Vyhýbala se jim jedna z nejstarších cest – Slezská cesta (Lahrbusch), která vedle přes Jilemnici, Vrchlabí, Strážné a Lahrovy boudy na Výrovku, odtud sedlem mezi Studniční a Luční horou kolem Luční a Hamplovy boudy do Slezska. To prý také byla obvyklá pašerácká stezka. Teprve po dobudování lanovky na Pláň se i Friesovy boudy staly turisticky navštěvovaným střediskem. Na těchto turistických trasách najdete i další velmi známé krkonošské boudy a horské chaty Krkonoše.

Život horalů nebyl ani v první polovině 20. stol. zdaleka snadný. Každá horská bouda Krkonoše byla tehdy bez elektrického proudu, který zde ještě nebyl zaveden. Svítilo se proto převážně petrolejkami a svíčkami. To také někdy vedlo k požárům, ale jejich nejčetnější příčinou byl úder blesku nebo vadný komín. Chléb si většinou pekli sami doma v každém stavení, obvykle tak 1 za 14 dní. Zelenině ani ovoci se v těchto nadmořských výškách nedařilo, nejvýše rostly třesně u Husích bud a jablka až od Strážného níže. Ze zeleniny jedli nejvíce mrkve a ředkvičky, které kupovali ve Vrchlabí. Stejně tak zelí, které nakládali a sloužilo jim celý rok jako zdroj vitamínů.

Prasata nechovali, protože pro ně neměli krmení. Nářadí kupovali a nechávali si opravovat ve Vrchlabí, na horách žádný kovář nebyl. Pošťák chodil s poštou pravidelně každý den a nosil také noviny. Zdrojem informací bývalo pro horské boudy Krkonoše také rádio na baterky, které měli ve škole na Rennerovkách a v četných hospodách (hospodu měly Friesovky, Lahrovky, Klínovky, Dvorská bouda a Strážné).

Lékařská péče nebyla lidem příliš dostupná a byla velice drahá. Praktický lékař a zubař byli až ve Vrchlabí, když ve vážném případě pro lékaře došli, bylo už většinou pozdě. Začátkem třicátých let se značně rozmohl cizinecký ruch a stal se pro většinu obyvatel hor dobrým vedlejším příjmem. Jezdili sem turisté jak z Čech, tak i z Německa. Turistika byla nejčastějším důvodem kontaktů s českým obyvatelstvem, protože zde Češi do konce války prakticky nežili, pouze ve Vrchlabí, kde také byla česká škola.

Andula - Dům číslo 91 (96)

Po mnoha změnách majitelů stavení v roce 1910 vyhořelo a získal ho Dr. Pelzer z Vrchlabí. Ten ho prodal Josefu Rennerovi (Bäck-Seffa), který ale v roce 1912 zemřel. Ovdovělá Regina Rennerová vedla dál hospodářství a po první světové válce ho přenechala své dceři Anně. Když ta získala v roce 1926 se svým mužem pekařství v horním Vrchlabí, převzal hospodářství Wenzel Renner, syn Enthalerů. Byly to čtyři hektary luk, pět krav a jalovic. Od té doby se to tu nazývalo „ u Bäck-Seffa-Wenzlů“. Wenzel Renner, stejně jako jeho bratr, padl na východní frontě. Jeho paní byla se svými třemi dětmi v roce 1945 vystěhována do východní zóny.

Dnes se můžete v nově zrekonstruované chatě ubytovat a ochutnat místní pivo z minipivovaru.

Sobotní svatba na Andule neměla chybu. Jídlo vynikající, personál velice příjemný, obsluha kolem nás lítala celou dobu s úsměvem na tváři. Všichni byli trpěliví a profesionální. V rámci slavnostního obědu jsem poprvé ochutnala žampionový krém a byl moc dobrý. Další chody taktéž. A ta paštika!!!! Pivo s láskou vařené :-) Grilování pastva pro oči i jazyk :-) Ubytování velice krásné, s úžasným výhledem. Pro mě nostalgický zážitek i proto, že jsem na Andule absolvovala lyžařský výcvik v r. 1999. Děkujeme za vše, jen tak dál!
- Jana Jäntsch

Naprosto vynikající je zde úplně všechno. Hotel je na krásném místě, všude je víc než čisto, příjemná obsluha v čele s moc milou majitelkou paní Polívkovou a k tomu velmi dobré jídlo. Není nač si stěžovat, i náš čtyřnohý miláček byl velice vítaným hostem. Děkujeme a budeme doporučovat.
- Zuzana Babica Kosinková

Rezervační formulář

Pro odeslání klikněte na druhé tlačítko:

Potvrdíme Vám rezervaci nejpozději do 2 dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Kontaktujte nás

Horský hotel Friesovy boudy
Strážné 95,
543 52 Strážné

Recepce:
denně 8.00 - 20.00

Tel.: 724 230 884
E-mail: info@friesovyboudy.cz

Kde nás najdete

Webové stránky vytvořil Acceler

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

SouhlasímVíce informací