Okno do Krkonoš

+420 724 230 884

info@friesovyboudy.cz

Úvod > Novinky>Blog hoteliéra Friesovy boudy IV.

Blog hoteliéra Friesovy boudy IV.

29.8.2016

Dobrý den,

tak dnešní blog by měl být hořkosladký. Je totiž poslední. Copak o to, důvodů k hořkosti je víc než dost. Například konec prázdnin. Nebo konec léta a dovolených. Co však najít na konci prázdnin sladkého? Radost z práce? Radost z učení? Tak naivní nejsem. Když o tom ale přemýšlím, tak v dávných dobách byl pro mě konec prázdnin přeci jen v něčem sladký. Jako praktikující platonik  jsem se vlastně vždycky do školy těšil. No ano, většinou na nějaké ty copy či dolíčky ve tvářích dívek z vedlejších lavic. Nebo z vedlejších tříd. A nejčastěji obojí.  Moji stydlivost pak v průběhu let zmírnila hlasitá muzika. A pivo. 

Když už jsem  toho piva, tak slad je sladký, to je bez debat. A chmel zas hořký.  Dočetl jsem se, že v Krkonoších je začali dohromady vařit už ve 14. století. Bylo to v Jilemnici, ale i ve Vrchlabském urbáři je pár zmínek o právu vařit pivo pro několik usedlostí. První akciový pivovar byl založen v roce 1901 v jižní části města. Kvalita piva se prý rovnala tehdejšímu ležáku z Plzně. No vidíte, kdyby na tom zapracovali, mohlo se nyní říkat třeba “pivo vrchlabského typu“. Na zahraničních plechovkách by to znělo takto: “True vrchlabi beer“.  V hospodách by si štamgasti objednávali tři velká Vrchlabí. A možná by čelo fotbalové ligy opanovala Viktoria Vrchlabí. A tak dále. Jenže se tak nestalo a poslední várka ve Vrchlabském pivovaru byla uvařena v roce 1973. 

Tak jsme to převzali. Doufám, že jsme se to za těch 600 let naučili. Pokud i vy chcete proniknout do tajemství výroby tohoto národního nápoje, připravil jsem pro vás malou brožurku. Stáhnete si ji zde.: http://friesovyboudy.cz/soubory/stranky/soubory/stranky_soubory-11.pdf . K brožuře se taky váže soutěž, kterou právě vyhlašuji. Je v ní zmínka o našem sousedovi, jehož příjmení je zároveň názvem jedné nezbytné součásti při procesu výroby. Pokud mi napíšete jméno chaty, na které je správcem a která je na kopci nejblíže našemu pivovaru, dám vás do slosování. A ten koho vylosuju, vyhraje velkou a malou sklenici Fries. Malá nápověda, chata se jmenuje stejně, jako značka našich motorek.

Tak pište. A já už teda končím. Užijte si ty poslední dny léta a pokud čirou náhodou chcete o Krkonoších a o dovolené ještě slyšet, napište mi, já Vám zase začnu psát. 

Mějte se krásně!

Karel Polívka

Zpět

Hodnocení našich klientů

"Sobotní svatba na Andule neměla chybu. Jídlo vynikající, personál velice příjemný, obsluha kolem nás lítala celou dobu s úsměvem na tváři. Všichni byli trpěliví a profesionální. V rámci slavnostního obědu jsem poprvé ochutnala žampionový krém a byl moc dobrý. Další chody taktéž. A ta paštika! Pivo s láskou vařené :-) Grilování, pastva pro oči i jazyk :-) Ubytování velice krásné, s úžasným výhledem. Pro mě nostalgický zážitek i proto, že jsem na Andule absolvovala lyžařský výcvik v r. 1999. Děkujeme za vše, jen tak dál!" - Jana Jäntsch

"Naprosto vynikající je zde úplně všechno. Hotel je na krásném místě, všude je víc než čisto, příjemná obsluha v čele s moc milou majitelkou paní Polívkovou a k tomu velmi dobré jídlo. Není nač si stěžovat, i náš čtyřnohý miláček byl velice vítaným hostem. Děkujeme a budeme doporučovat." - Zuzana Babica Kosinková

"Strávili jsme na penzionu celý týden s naší rodinkou. Ubytování bylo čisté a perfektně připravené. Nic nám tady nechybělo. Úžasný byl i personál, který se nám po celou dobu pobytu ochotně věnoval. Děkujeme za úžasný pobyt a příští rok se zase vrátíme." - Pavel Kaplan

Rezervační formulář

Pro odeslání klikněte na druhé tlačítko:

Potvrdíme Vám rezervaci nejpozději do 2 dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Kontaktujte nás

Horský hotel Friesovy boudy
Strážné 95,
543 52 Strážné

Recepce:
denně 8.00 - 20.00

Tel.: 724 230 884
E-mail: info@friesovyboudy.cz

Kde nás najdete

Webové stránky vytvořil Acceler

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

SouhlasímVíce informací