Okno do Krkonoš

+420 724 230 884

info@friesovyboudy.cz

Úvod > Novinky>Blog hoteliéra Friesovy boudy V. Adventní

Blog hoteliéra Friesovy boudy V. Adventní

11.12.2016

Napadl nám sníh a blíží se Vánoce. Nevím, jak to máte dole se sněhem, ale Vánoce se vám tam blíží zcela jistě taky.

Při tom romantickém padání vloček jsem se rozhodl, že zkusím z parkoviště ve Strážném vyběhnout až k nám na lyžích. Hrabě Harrach přivezl do Krkonoš první pár z Norska už v roce 1892. Říkal jsem si tedy, že se třeba tímto zážitkem přiblížím životu budařů z devatenáctého století. A dozvím se něco nového. Dozvěděl jsem se dvě věci. Za prvé, že budaři museli mít lepší fyzičku. A za druhé, že rozdíl v troubení Nissanu Terrano a Volkswagenu Transporter je přesně jedna oktáva. Nissan je výš.

Co s tou fyzičkou? Ponořil jsem se do četby knihy pana Lokvence o Krkonoších. A našel tam podobný jídelníček, jako v časopise, který se u nás doma pořád někde válí. Ten časopis se jmenuje Dieta. V krkonošské knize bylo ovšem denní menu právě těch již zmiňovaných budařů. Znělo takto:
Snídaně:
Kyselo, nebo teplé mléko s plátky chleba, „kafe“ (z cikorky)
Přesnídávka:
Chleba se sýrem i s máslem
Oběd:
Kyselo nebo mléčná, případně zapražená polévka, kaše z hrachu a krup
Svačina:
„kafe“ a chleba
Večeře
Studené mléko, pečené brambory s máslem a tvarohem

Zkusil jsem to. Musím říct, že to nebylo špatné. Teda, abych byl přesný, nebylo to špatné do odpoledne. Pak jsem zjistil, že je to jídelníček do slova a do písmene na prd.

Vy ale nejste budaři. K hotelu vás rádi vyvezeme. Kopec už tu není tak obrovský, takže vaše fyzička na něj bude stačit. Jo a máme tu lyžařský vlek. K snídani sice dostanete v Krkonoších vyrobený tvaroh a máslo z Kunčic, ale taky koláče ze Špindlerova Mlýna či čerstvě napečené housky z Dvorské boudy. Pro ty náročnější jedlíky i klobásky a paštiku ze Studence. Budaři prý poznali, že zítra bude neděle podle toho, že měli kyselo už poosmnácté. Vám bych ale na neděli doporučil naše telecí líčka na víně. Tak kdybyste to vše chtěli vyzkoušet, napište nám: http://friesovyboudy.cz/poptavka

Jo a včera jsme nakoupili vánoční stromky. Aby se nepletly, popsala jim má žena spodky kmenů. Ten k nám domů se jmenuje KaL. Pokud nevíte, co svým blízkým nadělit pod ten váš, připravili jsme pro vás v našem shopu dárek, který budete mít za pět minut na stole. Více zde: http://friesovyboudy.cz/darkove-poukazy#rozklikanch1 
Apropois, na rozdíl od Silvestra máme na Vánoce ještě pár volných míst, tak pokud chcete vidět, jak vypadají stromky s popisem A a H, rádi vás tu uvidíme!

Krásné vánoce!
Karel Polívka

Zpět

Hodnocení našich klientů

"Sobotní svatba na Andule neměla chybu. Jídlo vynikající, personál velice příjemný, obsluha kolem nás lítala celou dobu s úsměvem na tváři. Všichni byli trpěliví a profesionální. V rámci slavnostního obědu jsem poprvé ochutnala žampionový krém a byl moc dobrý. Další chody taktéž. A ta paštika! Pivo s láskou vařené :-) Grilování, pastva pro oči i jazyk :-) Ubytování velice krásné, s úžasným výhledem. Pro mě nostalgický zážitek i proto, že jsem na Andule absolvovala lyžařský výcvik v r. 1999. Děkujeme za vše, jen tak dál!" - Jana Jäntsch

"Naprosto vynikající je zde úplně všechno. Hotel je na krásném místě, všude je víc než čisto, příjemná obsluha v čele s moc milou majitelkou paní Polívkovou a k tomu velmi dobré jídlo. Není nač si stěžovat, i náš čtyřnohý miláček byl velice vítaným hostem. Děkujeme a budeme doporučovat." - Zuzana Babica Kosinková

"Strávili jsme na penzionu celý týden s naší rodinkou. Ubytování bylo čisté a perfektně připravené. Nic nám tady nechybělo. Úžasný byl i personál, který se nám po celou dobu pobytu ochotně věnoval. Děkujeme za úžasný pobyt a příští rok se zase vrátíme." - Pavel Kaplan

Rezervační formulář

Pro odeslání klikněte na druhé tlačítko:

Potvrdíme Vám rezervaci nejpozději do 2 dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Kontaktujte nás

Horský hotel Friesovy boudy
Strážné 95,
543 52 Strážné

Recepce:
denně 8.00 - 20.00

Tel.: 724 230 884
E-mail: info@friesovyboudy.cz

Kde nás najdete

Webové stránky vytvořil Acceler

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

SouhlasímVíce informací